Fusies

Naar aanleiding van het voornemen van heel wat steden en gemeenten om vrijwillig te fusioneren, ondergaat het lokaal bestuurslandschap tegen 1 januari 2025 opnieuw een grote transformatie.

Naast een heleboel praktische, administratieve en strategische zaken, is het van belang om de (juridische) impact op het personeel niet uit het oog te verliezen.Fusies

Zo kan het nieuwe lokaal bestuur geconfronteerd worden met o.a. de volgende vraagstukken:

  • Welke lokale rechtspositieregeling (hierna: “lokale RPR”) is vóór en vanaf de fusiedatum van toepassing op bestaande personeelsleden? Welke lokale RPR is van toepassing voor nieuwe personeelsleden vanaf de fusiedatum? Tegen welke datum moet de nieuwe fusiegemeente en het nieuwe OCMW een eigen lokale RPR hebben?
  • Is het mogelijk om vóór de fusiedatum al beroep doen op de wervingsreserve of reeds aangeworven personeelsleden van het andere bestuur om in de eigen personeelsbehoefte te voorzien?
  • In hoeverre verschillen de arbeidsvoorwaarden van de personeelsleden van de lokale besturen die fusioneren? Is het mogelijk om een volledige gelijkschakeling voor alle personeelsleden te voorzien? Kan of moet dit binnen een bepaalde termijn?
  • Wat zijn de gevolgen voor de verschillende tewerkstellingsmaatregelen waarop beide besturen beroep konden doen? Wat met de sociale maribel, RSZ, …?
  • Wat is het lot van de aanvullende pensioenen voor zowel de statutairen als de contractuelen? Wat met de pensioenbijdragen voor de statutaire personeelsleden?
  • Moet er ook een nieuw arbeidsreglement wordt opgesteld? En zo ja, welke procedure moet worden gevolgd?
  • Enz.,…

Wij als Juridisch Kenniscentrum kunnen jullie over deze vragen adviseren en begeleiden in dit traject. Deze begeleiding kan zowel beleidsmatig (met het college, het MAT) als uitvoerend zijn (met de personeelsdienst). Zo kunnen wij ook de redactie van bepaalde documenten voor onze rekening nemen, waarbij wij bijvoorbeeld denken aan het aanpassen en samenvoegen van de rechtspositieregelingen, arbeidsreglementen, deontologische codes met als resultaat de nieuwe lokale rechtspositieregeling, het nieuwe arbeidsreglement en de nieuwe deontologische code die van toepassing zal zijn ná de fusie. Tenslotte is het aangewezen om het nieuwe BVR RPR 2023 in het achterhoofd te houden aangezien het in principe verplicht is om dit toe te passen na een fusie.  

Voor deze dienstverlening kunnen wij beroep doen op de ervaring die wij reeds opdeden n.a.v. de fusies van verschillende andere steden en gemeenten en n.a.v. de begeleiding van talrijke besturen bij de invoering van de nieuwe BVR RPR in hun lokale RPR. Aangezien elke fusie uniek is, zullen wij in ieder geval telkens trachten de juiste accenten te leggen en daar de nodige aandacht aan te besteden.

Onze betrachting is jullie in al het bovenstaande maximaal te ontzorgen zodat jullie zich kunnen focussen op de vele andere trajecten die met een fusie gepaard gaan.

Interesse?

Aarzel niet om contact op te nemen met ons Juridisch Kenniscentrum!